A House at Beckenham for A. W. Cree, Esq. by Ernest Newton. Before 1899. Other views: (1) Floorplan; (2) Larger image [use scroll bars to view details]

In "Mr. Cree's house at Beckenham . . . variety and play in the grouping are attained by wholly simple and unforced means. In effect the plan of this suggests two houses placed together and just touching each other at one corner. A glance at the plan will show the practical advantage thereof. Facing the garden, but with access easily and effectively gained from the old-fashioned forecourt in front, is the house proper, with its fine hall and reception rooms on theground floor. Almost detatched thereform are the servants' quarters, kitchen, pantries, scullery, and so forth, with the servants' bedrooms on the upper storey." — The Studio

Image scan, formatting, and text by George P. Landow. [You may use this image without prior permission for any scholarly or educational purpose as long as you (1) credit the and person who scanned the image and (2) link your document to this URL in a web document or cite the Victorian Web in a print one.]

References

The Studio 17 (1899): 163.


Victorian Web Homepage Visual Arts Architecture next

Last modified 22 April 2007