[Esei asal dalam bahasa Inggeris]

Kanak-kanak “hurriers” bekerja dalam lombong. Dari laporan rasmi komisi parlimen

Bahawa amalan memalukan pengunaan buruh kanak-kanak yang memainkan peranan penting dalam Revolusi Perindustrian dari permulaannya adalah tidak hairan. Kelas pekerja pengungsi, dari abad ketujuh belas, menganggap bahawa sesebuah keluarga tidak dapat menyokong dirinya sendiri jika kanak-kanaknya tidak bekerja. Di hari Defoe, dia fikirkannya mengagumkan bahawa di sekitar Halifax hampir tidak ada sesiapa di atas umur 4 tahun yang tidak bekerja. Kanak-kanak golongan miskin dipaksa oleh keadaan ekonomi untuk bekerja, seperti Dickens, dengan keluarganya di penjara penghutang, bekerja pada usia 12 tahun di Kilang Blacking. Pada tahun 1840 mungkin hanya dua puluh peratus daripada kanak-kanak London mempunyai persekolahan, jumlah yang telah meningkat pada tahun 1860, ketika separuh daripada kanak-kanak antara 5 dan 15 berada dalam beberapa jenis sekolah, walaupun hanya sekolah harian seperti yang Dickens’s Pip mendapati dirinya berada dalam Great Expectations) atau sekolah Ahad; yang lainnya bekerja. Banyak yang lebih bernasib baik mendapati pekerjaan sebagai perantis kepada perdagangan yang dihormati (dalam perdagangan pembangunan pekerja bekerja 64 jam seminggu pada musim panas dan 52 jam pada musim sejuk) atau sebagai kakitangan umum – terdapat lebih daripada 120,000 kakitangan domestik di London sahaja pada pertengahan abad, yang bekerja selama 80 jam seminggu untuk halfpence sejam – tetapi banyak lagi tidak begitu bernasib baik. Kebanyakan pelacur (dan terdapat beribu-ribu di London sahaja) adalah antara 15 dan 22 tahun.

Ramai kanak-kanak bekerja 16 jam sehari dalam keadaan yang teruk, seperti yang dilakukan oleh orang-orang tua mereka. Tindakan parlimen yang tidak berkesan untuk mengawal pekerjaan kanak-kanak workhouse di kilang-kilang dan kilang kapas sehingga 12 jam sehari telah diluluskan seawal tahun 1802 dan 1819. Selepas keganasan radikal, terutamanya pada tahun 1831, apabila “Jawatankuasa Masa Pendek” yang dianjurkan sebahagian besarnya oleh Evangelicals mula menuntut sepuluh jam sehari, suruhanjaya diraja yang ditubuhkan oleh kerajaan Whig mengesyorkan pada tahun 1833 bahawa kanak-kanak berumur 11-18 dibenarkan bekerja paling lama dua belas jam sehari; kanak-kanak 9-11 dibenarkan bekerja 8 jam sehari; dan kanak-kanak di bawah umur 9 tahun tidak lagi dibenarkan untuk bekerja sama sekali (kanak-kanak yang berusia 3 tahun telah bekerja sebelum ini). Akta ini hanya terpakai kepada industri tekstil, di mana kanak-kanak bekerja pada usia 5 tahun, dan bukan kepada pelbagai industri lain dan pekerjaan. Lombong besi dan arang batu (di mana kanak-kanak, sekali lagi, kedua-duanya lelaki dan perempuan, mula bekerja pada usia 5 tahun, dan umumnya meninggal dunia sebelum mereka berusia 25 tahun), kerja gas, galangan kapal, pembinaan, kilang mancis, kilang paku, dan usaha penyapuan cerobong, misalnya (yang Blake akan menggunakan sebagai lambang pemusnahan kesucian kanak-kanak), di mana eksploitasi buruh kanak-kanak adalah lebih luas, dikuatkuasakan di seluruh England oleh jumlah besar empat pemeriksa sahaja. Selepas keganasan radikal sekali lagi, satu lagi tindakan pada 1847 membataskan kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak bekerja 10 jam setiap hari.

Bahan Berkaitan

Kerja Baru Mengenai Buruh Kanak-Kanak

Humphries, Jane. Childhood & Child Labour in The British Industrial Revolution. Cambridge: Cambridge University Press, 2016. [Disyorkan oleh Ruth Richardson].


Dicipta 1988
Pengubahsuaian Terakhir 27 Ogos 2016
[Last modified 11 September 2017]